Sterilizacija mačaka

Jeste li znali da Grad Dubrovnik od 2018. godine financira besplatnu kastraciju/sterilizaciju uličnih mačaka?

Od 2018. godine Grad Dubrovnik sudjeluje u financiranju projekta kontrole populacije slobodnoživućih mačaka. Zajedničkim snagama malobrojnih volontera i dubrovačkih veterinara u zadnje tri godine sterilizirano gotovo 2000 mačaka metodom Uhvati-steriliziraj-vrati. Mačka se nakon hvatanja, sterilizacije i oporavka vraća u njeno stanište.

Ovaj postupak se u svijetu pokazao kao najučinkovitiji i najhumaniji a i najjeftiniji dugoročni način smanjenja broja uličnih mačaka, sprječavanja njihove patnje i poboljšanja suživota sa ljudima.
Sigurno ste i sami primijetili da na našim ulicama uvelike smanjen broj bolesnih i gladnih mačića, mršavih mačaka iscrpljenih od zaraznih bolesti i neprestanog parenja i graviditeta. Velika većina slobodnoživućih mačaka u Gradu Dubrovniku je već sterilizirana/kastrirana.

Steriliziranu mačku možete prepoznati po tome što joj je vršak uha odrezan kako ne bi dolazilo do toga da se ista mačka hvata više puta.

Pozivamo sve građane da ako uoče slobodnoživuću mačku u svojoj blizini, da sudjeluju u programu i odvedu mačku na besplatnu sterlizaciju.

Time najviše mogu pomoći smanjenju broja napuštenih mačaka i držanju pod kontrolom njihova broja oko zgrada i kuća u kojima žive.
Za sve informacije i pomoć oko kastracije mogu se obratiti ustanovi putem e-maila info@azildubrovnik.eu

Također pozivamo sve građane da izvrše svoju zakonsku obavezu i steriliziraju svoje kućne ljubimce i životinje o kojima skrbe kako bi spriječili patnju i smrt te omogućili životinjama dug i miran suživot s
ljudima i ostalim životinjama.

Uspjeh ovog projekta dugoročno, uvelike ovisi i o Vama građanima, jer u konačnici sve ulične mačke su potekle od nečije nesterilizirane kućne mačke. Samo jedna nesterilizirana mačka i njeno potomstvo kroz 7 godina na svijet donesu gotovo 400.000 mačića!

Što trebate učiniti? Jednostavno nazovite bilo koju od tri dubrovačke veterinarske ambulante i osigurajte termin za sterilizaciju.   

RAZLOZI ZA STERILIZACIJU :

Sterilizirana životinja će biti zdravija i dulje živjeti od one koja je reproduktivna. Ranom sterilizacijom sprječava se pojava tumora na mliječnim žlijezdama, gnojna upala maternice ili piometra, bolesti prostate, zarazne bolesti koje često mogu završiti i smrtnim ishodom a prenose se parenjem i borbama.

Sterilizacijom se sprječava tjeranje, nekontrolirano parenje i rađanje neželjenih mladunaca a sa time je povezan problem njihova udomljavanja. Odrasla mačka može imati i tri legla godišnje!

Kastrirani mužjaci su manje skloni lutanju i borbama, a muški mačak neće mokraćom obilježavati teritorij

Sterilizacija je rutinski postupak kojim se odstranjuju jajnici ili testisi. Psi i mačke se već isti ili slijedeći dan nakon operacije normalno kreću, piju i jedu