Razlozi za udomljavanje

  • Home
  • Razlozi za udomljavanje

U Hrvatskoj se godišnje napusti više od 10 000 životinja!

Stoga je udomljavanje umjesto kupnje plemenito djelo kojim spašavate ne samo psa ili mačku koje udomljavate nego i psa ili mačku koji će doći na njihovo mjesto u sklonište ili na skrb udruga. Svaki udomljeni pas i mačka su i trošak manje za jedinicu lokalne samouprave. Savjesni građani udomljavanjem umjesto kupnje i kastracijom životinja izravno spašavaju životinje osuđene na lutanje, skloništa i nasilnu smrt te pomažu svojoj lokalnoj zajednici.

Spremni za udomljavanje iz skloništa su zdravi psi cijepljeni protiv bjesnoće i označeni mikročipom te štenci mlađi od tri mjeseca koji su nakon boravka u izolaciji označeni mikročipom. U skloništima se mora spriječiti razmnožavanje životinja te se svi psi i mačke moraju kastrirati uključujući udomljene štence kada navrše šest mjeseci.

Naime, ako se iz skloništa udomljavaju štenci ili mačići koji zbog dobi još ne mogu biti kastrirani, sklonište je dužno naknadno, nakon nastupanja spolne zrelosti, osigurati kastraciju. Regulirana je i kastracija slobodnoživućih mačaka i njihovo označavaju rezanjem vrška lijeve uške. Udruge za zaštitu životinja također udomljavaju pse i mačke koji su cijepljeni, označeni mikročipom, kastrirani te očišćeni od vanjskih i unutarnjih nametnika.
Potencijalni udomitelji mogu doći u sklonište prošetati pse, upoznati ih i čak dogovoriti da ih uzmu na privremenu skrb.

Ako imate uvjete za dugogodišnju skrb o životinji, udomite napuštenoga psa ili mačku. Možete pomoći i privremenim udomljavanjem, volontiranjem u skloništu i pomaganjem u oglašavanju životinja kako bi što prije dobile dom.